zondag 31 januari 2010
Foto's januari
vrijdag 29 januari 2010
Mole-Quiz!
Vraag 1: van welk dier is dit de voetafdruk?
Vraag 2: welk dier heeft dit zonet achtergelaten?
Vraag 3: hoeveel olifanten tel je?
Ook bij deze quiz: wie eerst alle vragen juist heeft, wint een souveniertje!
P.S.: aan de winnaar van de vorige quiz, uw souvenier ligt reeds klaar!
Mole National Park
Woensdag en donderdag ben ik naar Mole geweest. Ja, blijkbaar kan dat, niet naar school gaan en naar Mole gaan. Anke en Fidelis gingen mij meenemen. Maar dat kon alleen in de week. Ik had het er wel moeilijk mee. Ik kom naar hier om te werken, en ik neem al zo snel 2 dagen verlof. Maar dat kan allemaal. Het zou hier pas raar zijn als iemand van de leerkrachten elke dag aanwezig is. Dan zullen ze de volgende maanden nog raar opkijken. Want ik ben niet van plan om dit vaak te doen, verlof nemen. Tenzij wanneer mama, Tina en Wouter komen. Dan moet ik die gaan halen aan het vliegtuig. Maar dat is juist als het goede vrijdag is, dus dan zou ik maar 1 dag missen. Swat, buiten de kwestie. Dus: Mole.
Woensdag zijn we met de auto naar daar gereden. 3 uur rijden, waarvan 2,5 uur bobbelige weg. Als je dan vanachter zit, ik kan u verzekeren, niet aangenaam. Die gordel werkt té goed! Pas op het einde van de terugweg had ik de truk gevonden van de gordel losser te doen en vast te houden..
Wandelingen met een gids kan om half 3 in e namiddag of om 7u ’s morgens. Aangezien het hier verschrikkelijk warm is in Ghana, kozen wij voor die van 7u donderdagmorgen. Dat wil zeggen dat we woensdag wat hebben kunnen ‘relaxen’. Zwemmen (ja, daar was een zwembad), op een stoel een boek lezen met uitzicht op het park. Van dat lezen kwam wel niet veel. Ik was te geconcentreerd aan het kijken of ik daar in de verre verte misschien niet iets zag bewegen. En als ik nog maar dacht iets te zien, had ik mijn fototoestel al gereed. Toen we daar zo zaten te kijken, kwam er een ‘bushbuck’ nogal dichtbij. En uiteindelijk heel dichtbij. Ook nu, na de wandeling, nog steeds een van de best gelukte foto’s.
De wandeling zelf was wel leuk met een toffe gids. Van heel ver hebben we iets gezien wat een krokodil zou moeten zijn. Verder hebben we veel bushbuck’s gezien en kob’s. Beide in mijn ogen hertjes. En toen kwamen er plots olifanten naar het water gewandeld. Met een omweg zijn we daar rond gewandeld en dan hebben we ze uiteindelijk van redelijk dichtbij goed kunnen zien. En verder nog wat vogels gespot, vraag me niet welke. De wandeling begon aan een dorp. En in dat dorp loopt het vol apen en everzwijnen. Dat was wel grappig om te zien.
Voila, Mole in het kort. En dan nu: een kwis! (zie ander blogberichtje).
Kristien
dinsdag 26 januari 2010
Adres
Ingezameld materiaal
zondag 24 januari 2010
zaterdag 23 januari 2010
Mathematics
Drum en dans!
donderdag 21 januari 2010
Wist je dat...
… sommige Ghanezen speciale zeep gebruiken om witter te worden (om meer op ons te lijken)?
… het traditionele hoofddeksel in Ghana lijkt op een smurfenmuts?
… het Ghanese voetbalteam het eerste Afrikaanse land is dat mag meedoen met het WK?
… de moslims hier om 4u en om 5u ’s nachts bidden en dat ik daar wakker van word?
… je in Ghana geen ‘frisse’ neus kan halen?
… Ghana best wel tof en leuk en de moeite waard? J
Ik als leerkracht
Ik ben een getrouwde vrouw
Afrikaanse ritmes
woensdag 20 januari 2010
Heimwee
Momenteel heb ik wel wat heimwee naar mijn leventje in België, om niet te zeggen veel. De grote verschillen hier maken het toch wel moeilijk, ook op werkvlak. Maar naar het schijnt heeft elke vrijwilliger dat de eerste of tweede week, dus laten we hopen dat het ook bij mij weggaat. En dat ik Ghana ook fantastisch tof ga vinden na een tijdje. Ik hoop het echt… En over een dikke twee maanden komt er een stukje België naar hier, dus dat valt ook weeral mee.
Komt allemaal wel goed zeker?!!
Littekens
In Ghana zijn er veel mensen die littekens op hun gezicht hebben. Dit zijn echter geen gewone littekens, maar hebben bepaalde betekenis. Aan de littekens kan je zien waar iemand vandaag komt. Zo kan je op elke wang een horizontaal streepje hebben, dan ben je van Tamale in het Noorden. Maar je hebt ook meer specifieke kentekens, daaraan zie je van welke familie iemand komt (bv. Aan elke kant van je lip drie horizontale streepjes). Als je dan iemand tegenkomt met hetzelfde teken,w eet je dat die van je familie is.
Dit wordt minder en minder gedaan, maar in de dorpen zijn er toch nog veel kinderen die deze littekens hebben.
School in Taha
Ik ben nu twee dagen op de school geweest waar ik zal lesgeven, de school van Taha. Gisteren heb ik enkel geobserveerd. Vandaag heb ik al een poging gedaan tot lesgeven, omdat er leerkrachten afwezig waren.
Ik wist op voorhand dat Ghanezen en timing geen combinatie en dat de leerkrachten in Ghana vaak de kinderen slaan met een stok. Maar toch, om het in realiteit mee te maken, dat brengt nog heel wat meer emotie met zich mee. Dat leerkrachten minstens een half uur te laat komen, en regelmatig zomaar de klas verlaten om te bellen of om gewoon even naar buiten te gaan, daar erger ik mij aan maar ik kan er wel mee leren leven. Maar dat de leerkrachten de kinderen slaan… Nee, daar ga ik na 6 maanden nog steeds niet mee kunnen leven. Maar ik zal het toch ergens moeten, want ander ga ik het niet volhouden. Ik heb al met iemand van de organisatie gepraat en hij zei dat hij dat vroeger ook had meegemaakt en dat dat voor de Ghanezen een effectieve manier is. Ik zal dat niet kunnen veranderen. Dus hij zei dat ik dat toch gewoon moest worden. Ik zal al blij zijn als ik niet meer stiekem tranen moet laten als een leerling een slag van de stok krijgt. En dat de leerlingen zelf die stokken moeten gaan halen voor de leerkracht vind ik helemaal straf.
Vandaag moest ik dus wiskunde geven in het tweede leerjaar. Ik wist niet waar ze waren in hun boek, want dat is niet echt geweten. Sommigen hadden iets over de klok in hun oefenschrift staan dus ik ben daar mee begonnen. Maar vele kinderen in de dorpen hebben niet eens een klok thuis. Als ik denk hoe moeilijk ‘de klok’ al is voor kinderen bij ons, lijkt het mij heel moeilijk voor kinderen die zich er zelfs niet goed een beeld bij kunnen vormen. Het is niet gelukt hen iets meer bij te brengen dan ze al konden. Maar van de organisatie zeggen ze mij dat ik mezelf meer tijd moet geven. Het is logisch dat ik na één dag niet weet hoe ik die kinderen moet aanpakken, hoe ik ze iets kan bijbrengen. Ze verstaan de taal ook niet geweldig, want hun moedertaal is Ghanees. Dus ze moeten nog wat wennen aan mijn taal en uitspraak en ik aan die van hen. Ik vind het wel lastig dat het niet goed ging vandaag, ik wil graag alles goed doen en liefst van de eerste keer.
Ik dacht ook dat ik naar hier kwam om in een school les te geven waar ze te weinig leerkrachten hebben. Hier in Taha hebben ze voor elke klas een leerkracht, er zijn zelfs extra leerkrachten. Dus ik voelde mij al heel nutteloos, want ben ik wel echt nodig? Maar dan vertelde Carlos van de organisatie dat ze graag voor elke klas meerdere leerkrachten hebben. Er zijn leerkrachten die beter het ene vak kennen en leerkrachten die beter het andere vak kennen. En zo gebeurt het dat er soms leerkrachten niets doen en buiten zitten. Ik vond dat natuurlijk al niet kunnen, maar ja, ik pas me wel aan.
Het is heel wat aanpassen! En ik reageer nogal emotioneel op al die verschillen. Het was niet gemakkelijk gisteren en vandaag…
Er is ook een leerkracht die per se mijn gsm-nummer wilde. Maar ik kende hem nog niet, had hem net 5 minuten ontmoet. Dus ik wou die niet geven. En dan zei hij: ja maar ik vertrouw u dus ik geef mijn nummer en omdat ik u vertrouw ben jij mijn vriend. Vertrouw je mij dan niet?
Ik heb een kwartier moeten discussiëren. Ik heb mijn nummer niet gegeven. Maar nu bleek dat hij dicht bij mij woonde, dus nu moet ik elke dag na school een uur samen met hem fietsen. En de twee dagen die nu voorbij zijn, ging het altijd maar over één ding. Hoe kan ik een beste vriend van u worden? Hoe lang duurt het voor jij iemand vertrouwt? Wanneer mag ik langskomen bij uw huis? Krijg ik uw nummer om te vragen of ik langs mag komen? … Jullie kunnen denken, ja dat zijn Ghanezen he. Maar neenee, niet alle Ghanezen zijn zo opdringerig. Ik kan daar helemaal niet tegen. Ik ben dan wel in Ghana en ik pas mij graag aan, maar ik ben nog steeds mezelf. Dus ik heb graag wat ruimte en kan niet veel verdragen als iemand te dicht komt te snel zonder ik het wil :-)
Quiz-uitslagen!
dinsdag 19 januari 2010
Time to Quiz!!
maandag 18 januari 2010
Nog wat schrijfsels
Hier ben ik weer(al)!
Mijn verdere pogingen om alleen op weg te gaan in Ghana waren een beter succes. Ondertussen ken ik de weg, zelfs als het donker is. Zalig weertje, maar om te fietsen wel niet altijd even aangenaam (zie foto à rode kop). Maar goed dat ge onderweg zakjes water kan kopen. Dat is hier wel het handige. Alles wat je nodig hebt, kunt ge onderweg kopen. Ik moet mij nooit zorgen maken over dorst of honger hebben.
De kleinste van de kinderen hier is nogal graag waar ik ben. Als ik naar mijn kamer ga, komt hij mij ofwel halen, ofwel komt hij gewoon in mijn kamer wat spelen. Momenteel wel wat lastig, want hij is met een bal aan het shotten, en regelmatig komt die de richting van mijn laptopke uit. Ook de ramen lopen gevaar. Ik ga maar even buiten voetballen…
Buiten waren ze net ook borstels aan het maken en ik mocht helpen J Wij kopen dat in de winkel, maar hier wordt dat zelf gemaakt. Ze nemen bladeren van de ‘palmtree’ en halen daar de nerven uit. Die laten ze drogen en binden ze samen. Zo heb je een borstel. Wel zonder steel.
Gisteren heb ik ook mee gekookt en gewassen. Ik kan nu zelf stew maken en weet hoe ik mijn kleren hier kan wassen de volgende maanden. Wassen gebeurt door eerst in kom 1 met water zeep over de kleren te schuren en dan de kleren tegen elkaar te schuren. Daarna hetzelfde in kom 2. En daarna steek je de kleren in een emmer water. Daarna uitwringen en ophangen. Voor vele dingen die zij hier met de hand doen (zoals bv ook pepers en tomaten zelf pletten in een geribbelde kom ipv met de blender), daar hebben wij een apparaat voor. En ze lachen ons daar een beetje mee uit.
Vanmorgen werd ik om kwart voor 6 wakker van het lawaai. Een wekker heb ik hier niet nodig, ze maken hier genoeg lawaai ’s morgens. De kinderen waren het eten van gisterenavond verder aan het opeten. Voor mij was er thee, brood en ei. Fjoew, want ik krijg al moeilijk iets binnen ’s morgens, en zeker geen warm eten.
Vandaag ben ik de school gaan bezoeken waar ik zal lesgeven. Deze week ga ik nog observeren en de week erna begin ik op maandag zelf les te geven. Mariama (hoofd van de school) gaat voor mij een schema maken, in het begin mag ik wiskunde geven in 1e, 2e en 3e leerjaar. Daarna kan ik dat misschien afwisselen met andere vakken zoals wetenschappen. In deze school hebben ze blijkbaar wel in elke klas een leerkracht, dus ik ga telkens een leerkracht aflossen. De leerkracht blijft erbij. Het is de bedoeling dat ik van hen leer en zij van mij (zij van mij…..hm). Maar hierover later meer!
We zijn nog een ander dorp gaan bezoeken (Wovoguma), waar REVSODEP (de organisatie waarvoor ik vrijwilligerswerk doe) toiletten aan het bouwen is. In al die dorpen hebben ze een chief en een chairman. De chief is degene die mensen van de community bijeenhoudt, hij is ook ‘the biggest brain’ van het dorp, wordt gezien als de slimste en meest wijze man van het dorp. Verder is hij de link met de overheid. De chairman is diegene die voor een project (zoals bouwen van wc’s) mensen bijeenzoekt van het dorp die hieraan kunnen meewerken, hij mobiliseert het volk. Je kan hem zien als de assistent van de chief. De chairman heb ik ontmoet. Hij heeft mij een lokale naam gegeven, nl: Maligunaa. Dit betekent: iemand die de mensen community helpt om zichzelf te ontwikkelen. Daar kan ik mij wel in vinden. J De vrouw van de chairman vertelde (in het Ghanees, maar vertaald door Fidelis) dat als ik een Ghanees was, mijn kleren niet zouden aanvaard worden (blote schouders) en er over mij geroddeld zou worden. Maar van blanke mensen wordt dat aanvaard en begrepen dat ze zich zo kleden.
Ik had al eens gezegd dat mensen de meest mogelijke en onmogelijke dingen op hun hoofd dragen. Zo zijn er zelfs mensen die 4 schalen boven elkaar op hun hoofd dragen elk rijkeljik gevuld met vanalles. Maar vandaag moest ik toch eens lachen. Er liep een vrouw op straat en die had maar één ding te dragen: een klein zakje olijven. En dat lag op haar hoofd. Grappig zicht.
Aan diegenen die dachten dat ik misschien wel met een Ghanees thuis zou komen: de Ghanese mannen zijn zeker charmant en vaak ook knap. Maar ik weet wel heel zeker dat ik niet verleid zal worden door zo’n mooie Ghanees, ik heb immers al een mooie Belg thuis zitten ;-).
Als mensen aan het eten zijn en je komt erbij staan voor een babbeltje, of je komt net binnen, dan zeggen ze meestal “you’re invited”. Het is een soort beleefdheid, maar als je echt honger hebt mag je gewoon mee aanschuiven en je hand in hun bord steken om mee te eten. Ik zeg wel degelijk hand in het enkelvoud. Gisteren was ik hier met mijn twee handen aan het eten en een paar kinderen van hier zeiden direct: oh nee, jij eet met twee handen, niet doen, enkel rechterhand!! Je mag ik Ghana enkel eten/iets geven/iets aanpakken/… met je rechterhand. Want je linkerhand is nodig als je naar het toilet gaat…
Doordat het hier allemaal in het engels is, begin ik ook in het engels te denken. Zelfs als ik aan denken ben om een smsje te sturen naar iemand in België denk ik dat eerst in het engels.
Hmm, lange tekst. Ik had nochtans tegen mezelf gezegd: ik doe alleen maar korte tekstjes hoor. Maar ik wil zoveel vertellen! Dat zal wel minderen, nu is alles nog nieuw en leuk om te vertellen…
zaterdag 16 januari 2010
Oepsie!
Tamale
vrijdag 15 januari 2010
Ik ben er geraakt!
Hier zit ik aan een computer met een latig qwerty-toetsenbord en weet even niet wat zeggen.
Gisteren ben ik aangekomen op Akwaaba, vliegveld in de hoofdstad van Ghana (Accra). Wel met wat vertraging omdat de Franse lucht even bezet was...
Enkele eerste indrukken en ervaringen: vuile lucht, mensen die alle mogelijke en onmogelijke dingen op hun hoofd dragen, kleine kraampjes naast de weg, verkopers tussen de auto's, rijstijl die de staat van de auto's verklaart (vandaag in twee taxi's gezeten, beide klein accident gedaan), taxi waarvan de toeter bestaat uit twee draadjes die uit het stuur komen: gewoon tegen elkaar duwen en het toetert, lekker eten, geen lastige muggen (dat is pas in maart)...
De 'baas' van de organisatie (Fidelis) is mij komen afhalen, bracht mij met taxi naar het guesthouse, kocht met mij een telefoonkaart, hielp met geld wisselen, ... Er wordt voor mij gezorgd!
Het is hier een uur later dan in Belgie en zo'n 40 graden (niet overdreven).
Straks om 15u nemen we de bus naar Tamale, waar ik zal wonen bij 'mama Olivia' (Sorry mama, ge wordt al snel vervangen --> neenee!!!!)
Ik heb al 500 euro gedoneerd aan de organisatie (ik heb 1500 euro ingezameld, nog eens bedankt aan het Sint-Janshof, papa en de andere lieve mensen!) Daar zouden we 2 tot 3 kinderen die junior secundary school gedaan hebben mee naar senior secondary school kunnen sturen.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het nog wat moeilijk heb met het vertrek en het achterlaten van vele mensen, maar dat betert wel.
Het woord 'cultuurverschil' krijgt ook betekenis.
Ik had beloofd geen overdreven lange berichten te typen. Binnenkort horen jullie weer van mij!
Foto's heb ik nog niet durven trekken... Nog tijd daarvoor he, ik wil even nog niet te toeristisch zijn en gewoon ervaren...
Tot snel!
Een witte.